Start › Forum › Operatorzy › Operatorzy komórkowi › PROSTA KALKULACJA TANICH CEN W PLAY !!
- Ten temat ma 32 odpowiedzi, 1 głos, a ostatnio został zaktualizowany 16 lat, 11 miesięcy temu przez
Anonimowy.
-
AutorWpisy
-
-
Anonimowy
GośćW związku z czesto pojawiającymi się pytaniami odnośnie najtanszej oferty na kartę postanowiłem wam przedstawic mojego operatora z którego usług korzystam po tym jak po ponad 4 latach zrezygnowałem z orange na którego składałem wiecznie reklamacje.A więc: załuzmy ładuje skromnie za 5 zł mam odrazu bez żadnych aktywacji i dodatkowych opłat 500 sms za darmo do wszystkich na 5 dni itd odpowiednio za 10zł = 1000sms na 10 dni itd.pakiet 100 min do play i stacjonarne to 5groszy za min do play i stacjonarne bez zadnych opłat tzn nic kompletnie nie placisz za uruchomienie ani korzystanie z tego pakietu i mozna go aktywowac nawet dziesiątki razy w miesiacu nawet jak sie nie wykorzysta tych stu min to do nastepnej aktywacji sa dalej sumowane pozostale minuty nie wykorzystane z poprzedniej aktywacji.Pomimo tego ,ze w play rozmowy są po 29 gr standardowo do wszystkich to bezprzerwy sa promocje (jedna sie nie skonczy juz jest nastepna) obnizające koszty połaczen zwiazane z doładowaniami np doładujesz za 30 zł masz 50 procent gratis bez zadnych aktywacji .co w przeliczeniu wychodzi 14,5 gr do wszystkich bo 30 zł+ 50procent za doładowanie = 45 zł .więc logika mówi ze mamy rozmowy nie po 29 groszy do pozostałych operatorow tylko po 14,5 gr !jak załadujesz chodzby skromnie za 5zł to masz na wykorzystanie tego rok a nie jak w orange 2 dni! dalej za kazde odebrane 2 minuty otrzymujsz 1 min do wszystkich gratis.a dlatych co maja pełne portfele na rozmowy i lubią sie bawic w PŁATNE aktywacje i pamietanie o nich a mimo wszystko wyjdzie po przekalkulowaniu i tak drozej to polecam inne sieci.Dodam ,ze przynajmniej raz w miesiacu przegladam oferty opertorow gsm i zawsze po kalkulacji wychodzi play najtaniej i najmniej kłpotliwie w uzytkowaniu.Zapomniałem play korzysta z nadajnikow plusa a jak wiadomo to własnie plus ma najlepszy zasieg! Od 1 lipca 2009 można bezpłatnie przeniesć numer do kazdego operatora .Zastanówcie sie ,chociaż nie wiem nad czym sie zastanawiac bo sprawa oczywista .Jeszcze długo mógłbym tak wam robic kalkulacje porównania ale raz ,ż enie mam czasu a dwa ,ze jezeli wam zalezy by było taniej to tez cos rubcie w tym kierunku i sami poprzegladajcie oferty na karte a na koncu dojdziecie do tego wniosku co ja .tylko play.Pozdrawiam
-
Anonimowy
Gośćpiękna reklama temat był tu poruszany w innych wątkach – play ma chyba więcej minusów niż plusów – do nich jest drogo z każdej innej sieci, w dodatku nie wygląda, żeby miało się to zmienić, zasięg, pomimo korzystania z nadajników plusa jest bardzo kiepski. Play zamiast rozbudowywać infrastrukturę ładuje grubą kasę w reklamy (nota bene żałosne) i w ten sposób dłużej może żerować na innych operatorach wymuszając na nich wyższą stawkę…
Jeśli chodzi o same stawki i promocje to wcale nie wybijają się ponad konkurencję – wystarczy dobrze sprawdzić żeby przekonać się że w innych sieciach trafić można lepszą ofertę. No i dochodzi do tego jeszcze sprawa taka, że nie każdemu Play musi pasować – jak ktoś gada godzinami w sieci era to raczej weźmie tak-taka i gzg. Jak ktoś dzwoni za granicę to lepsza dla niego będzie Heyah. I tak dalej i tak dalej…
Nie wznoś Play pod niebiosa bo to zalatuje tylko marną reklamą… -
Anonimowy
GośćAle się kolega natworzył. Jeśli widzisz w swojej sieci same plusy tzn. że po prostu ją reklamujesz i wygląda to dokładnie tak samo jak na reklamie – wskazujesz sieć jako pozbawioną haczyków, a takich niestety nie ma. Piszesz o rewelacyjnym zasięgu chociaż na każdym forum telekomunikacyjnym ludzie narzekają na problemy z połączeniami i zapominasz o wspomnieniu o tym, ile wszyscy muszą płacić do Ciebie.
-
Anonimowy
Gość[quote="DZIALUS":3cgecdn6]Pomimo tego ,ze w play rozmowy są po 29 gr standardowo do wszystkich to bezprzerwy sa promocje (jedna sie nie skonczy juz jest nastepna) obnizające koszty połaczen zwiazane z doładowaniami np doładujesz za 30 zł masz 50 procent gratis bez zadnych aktywacji .co w przeliczeniu wychodzi 14,5 gr do wszystkich bo 30 zł+ 50procent za doładowanie = 45 zł .więc logika mówi ze mamy rozmowy nie po 29 groszy do pozostałych operatorow tylko po 14,5 gr ![/quote:3cgecdn6]
Tego typu promocja była jedna i przez kilka dni, więc nie ma mowy o "non stop" pojawiających się promocjach. Poza tym otrzymać można było tylko 15 zł- niezależnie od doładowania wyższego, niż 30 zł. I te środki dodatkowe trzeba było wykorzystać przez 30 dni- inaczej przepadały.
Proponuję wybrać się na lekcję matematyki, bo nie wiem skąd ci się wzięła stawka 14,5 gr/min do wszystkich. Taką stawkę miałbyś, gdybyś korzystał z podwójnych doładowań- takich, jakie są w TakTaku. 14,5 gr/min do wszystkich (40gr do Play) możesz uzyskać TYLKO I WYŁĄCZNIE KORZYSTAJĄC Z PODWÓJNYCH DOŁADOWAŃ W TAKTAKU HOT I NOWEJ HEYAH. 14,5 gr to również stawka za godzinę rozmowy wewnątrz sieci i na telefony stacjonarne w NTT po podwójnym doładowaniu.
W najbardziej optymalnym rozwiązaniu (doładowanie w Play za 30 zł z bonusem 15zł do wykorzystania przez 30 dni) możesz się cieszyć tylko i wyłącznie tym, że przez te 30 dni dzwonisz do wszystkich za 20gr/min do wszystkich.[quote="DZIALUS":3cgecdn6]Dodam ,ze przynajmniej raz w miesiacu przegladam oferty opertorow gsm i zawsze po kalkulacji wychodzi play najtaniej i najmniej kłpotliwie w uzytkowaniu.Zapomniałem play korzysta z nadajnikow plusa a jak wiadomo to własnie plus ma najlepszy zasieg![/quote:3cgecdn6]
Może Plus ma dobry zasięg, ale z zasięgiem Play’a są już problemy. Poczytaj sobie opinie na forach i zasięgnij języka u użytkowników Play’a- brak zasięgu, zrywane połączenia, połączenia bardzo niskiej jakości…
Co do "kalulacji", jakich dokonujesz pod kątem innych operatorów gsm- może powinieneś nauczyć się dobrze wciskać klawisze w kalkulatorze? Bo widzę, że z liczeniem u Ciebie są problemy. Przykład- powyżej. -
Anonimowy
Gośćliczyc to ty powinieneś sie nauczyć gdyż naprawde tu wystarczy troszke logicznego myślenia . doładowanie 30zł -koszt minuty 0,29gr do wszystkich co nam daje 30:0,29=103,44 minuty .dodajemy 15zł z bonusu mamy 45 zł .tak więc 45:0,29=155.17min co nam daje 51,73 min gratis. tak więc te 0,29 możesz podzielic na 2 ,bo i tak masz 50 procent wiecej na koncie .A wyjdzie ci wtedy 014,5 gr za minute i basta !
-
Anonimowy
GośćProściej sie nie da chyba wytłumaczyć
-
Anonimowy
Gośćok, reklamy juz wiemy że umiesz pisać… Ja sam zastanawiałem się kiedyś czy nie przenieść się do Playa… Właśnie z Orange. Co spowodowało że zostałem?? Pierwsza rzecz – cena minuty do mnie – 70gr!! Skandal. Druga rzecz – zasięg… Niby taki dobry – wyjedz z miasta i złap gdzieś 3G. Nie ma – tylko bliżej większych miast i nie można tutaj mówić o zasięgu Plusa bo po prostu Play nie ma umowy podpisanej na transmisję danych. Więc video sobie nie porozmawiasz… A teraz orange: masz 3 różne usługi: POP, Go i Music… W popie masz pop gadane (rozmowy wew sieci za 10 gr), w NOG minuty non stop (czyli do każdego przy kazdym doładowaniu bonus minutowy), w musicu się właśnie coś nowego pokazało. Zasięg masz wszędzie, gdzie chcesz poza tym,i miejscami gdzie są białe plamy, ale to w każdej sieci jest. O abonamencie nie bede mówił (przyjaciel bez ograniczen itd) ale też jest lepszy. Masz też TT z nową ofertą – lepszą od Playa, czy Heyah które ma najtańszy internet. Jednym słowem każdy wybierze co jemu najbardziej odpowiada. I nie będzie to za każdym razem Play…
-
Anonimowy
Gośćdzialus a poczytaj komentarze pod tą ankietą: pokrywają się z moją opinią – wyniki ankiety są spreparowane :]
-
Anonimowy
GośćStawki płaskie są w Playu takie same jak u większości operatorów, ale wystarczy przeanalizować oferowane pakiety i ekstra doładowania żeby uznać, że Play wcale najlepszy nie jest.
-
Anonimowy
Gośćtak na prawdę to nie ma czegoś takiego jak najlepszy operator bo każdemu przypasuje coś innego – jednemu tani net w heyah, innemu gzg w tt, komuś innemu jeszcze coś innego…
-
Anonimowy
Gość[quote="dzialus":3ejh4kb2]liczyc to ty powinieneś sie nauczyć gdyż naprawde tu wystarczy troszke logicznego myślenia . doładowanie 30zł -koszt minuty 0,29gr do wszystkich co nam daje 30:0,29=103,44 minuty .dodajemy 15zł z bonusu mamy 45 zł .tak więc 45:0,29=155.17min co nam daje 51,73 min gratis. tak więc te 0,29 możesz podzielic na 2 ,bo i tak masz 50 procent wiecej na koncie .A wyjdzie ci wtedy 014,5 gr za minute i basta ![/quote:3ejh4kb2]
Nijak nie wychodzi 50%. Przy doładowaniu za 30 zł ( o ile znalazłeś odpowiedni punky sprzedający zdrapki w ciągu kilku dni trwania promocji) i bonusie 15zł cena minuty maleje o maksymalnie 33%. To, że dostajesz 50% gratis nie znaczy, że cennik możesz podzielić przez 2.
-
Anonimowy
Gośćo właśnie. nawet nie zwróciłam na to uwagi. a słuszna uwaga
-
Anonimowy
GośćUwielbiam takich użytkowników jak twórca tego tematu. Narobił hałasu i zniknął, takie tematy powinny lądować w koszu, aby nikt komu nie chce się czytać całego tematu nie zasugerował się wyłącznie wstępem do niego.
-
Anonimowy
GośćNo cóż, niestety nie był w stanie obronić swojej teorii.
-
Anonimowy
Gośćjak się komuś nie chce czytać całości to jego strata… nie może mieć potem do nikogo pretensji
-
Anonimowy
GośćZatem czy ta opinia powinna wylądować w koszu? Moim zdaniem tak ;-]
-
Anonimowy
Gośćzypolek olej to – takich opinii playowych fanatyków jest w sieci mnóstwo… skasujesz jedną, pojawią się 3 następne.
-
Anonimowy
GośćKtoś chciał zrobić Playowi reklamę, ale mu nie wyszło. Nie obronił nawet swoich argumentów. O czym to świadczy?
-
Anonimowy
Gośće tam, szkoda roztrząsać. Może jeszcze kiedyś wróci z kolejną rewelacją
-
Anonimowy
GośćJeśli wróci to pod innym nickiem i z zupełnie innymi rewelacjami.
-
Anonimowy
GośćPlay jeszcze nie upublicznił rocznego podsumowania, ale wychodzi na to, że Era, Plus i Orange nie zanotowały wielkiego "odpływu" użytkowników. Właśnie czytałem zestawienie PTC- klientów przybywa. A prepaidowców, czyli Tak Takowców, jest prawie 7 mln. Cały Play ma ponad 2mln użytkowników, na pewno nie 3. I ok. 1 mln abonentów.
-
Anonimowy
Gośćno to się przeliczyli jak widać… zapowiadali przecież odebranie innym sieciom większości użytkowników :]
-
Anonimowy
GośćW Heyah też użytkowników przybywa i rozmawiają oni jeszcze dłużej, jednak przez niską stawkę przychody Heyah nie wzrosły proporcjonalnie.
-
Anonimowy
Gośćbruno, ale widziałeś wyłącznie zestawienie użytkowników czy również wynik finansowy?
Z użytkownikami się na pewno przeliczyli, a wszystko dzięki konkurencji, która skutecznie zniechęcała do opuszczania swoich sieci. Mi przez myśl nie przeszło odejście z TT, wystarczyły mi tylko tanie Godziny za Grosze -
Anonimowy
GośćTrudno się dziwić, Play nie zaproponował w zasadzie nic , czego wcześniej nie wprowadzili inni operatorzy, więc dlaczego rezygnować z dobrej oferty u starego , sprawdzonego operatora dla nowego z taką samą ofertą.
-
Anonimowy
Gośćużytkowników to może i przybywa, w końcu kupić starter to nie problem, ale potem korzystać z tej karty to inna sprawa… a że taki play ma potem ważność karty przez rok to sobie mówi, że ma więcej użytkowników :]
-
Anonimowy
GośćTo akurat im się udało, sama zastanawiam się nad zakupem takiego startera dla znajomego z zagranicy. Rok ważności po jakimkolwiek doładowaniu to fajna sprawa. Reszta w Playu, hmm, taka sobie.
-
Anonimowy
Gośćjak ktoś przyjeżdża do polski raz na rok to sobie może pierwszy lepszy starter kupić i wyrzucić po skończeniu używania. A osobiście pewnie wzięłabym Heyah i wtedy za granicę też bym mogła dzwonić tanio, zamiast nabijać sobie na roamingu…
-
Anonimowy
GośćBajadurka, ale jak ktoś się na nie zna, zobaczy reklamę i dowie się, że numer na rok otrzyma za kilka złotych to pewnie wybierze Play. No i właśnie dzięki takim użytkownikom Play "buduje" dużą bazę klientów. Ze względu na takie przedłużanie konta tworzenie rankingów wskazujących kto ile ma użytkowników jest pozbawione sensu, bo jest to ranking wiarygodny.
-
Anonimowy
GośćDo utrzymania ważności konta dla połączeń przychodzących Play jest całkiem spoko, po jednym doładowaniu można korzystać ze startera przez rok- dla kogoś , kto potrzebuje telefon tylko w tym celu ta opcja jest ok. Poza tym rzeczywiście Play nie ma nic specjalnego. Ale cóż, jakoś trzeba użytkowników przyciągnąć;p
-
Anonimowy
Gośća ten ranking dotyczący ilości klientów w sieci to po coś właściwie jest, czy to tylko chwyt marketingowy? Bo jeśli tylko chwyt to kiepski – kto dzisiaj jeszcze zwraca uwagę na to ile osób jest w sieci? Raczej się patrzy na to jaką sieć mają znajomi…
-
Anonimowy
GośćPrzede wszystkim patrzy się na stawki danego operatora..
-
Anonimowy
Gośćno też, teraz jak są równe stawki do wszystkich to tym bardziej, ale jednak czasami opłaca się bardziej wziąć tą sieć którą mają znajomi – np heyah i mieć darmowe smsy, albo TT i skorzystać z godzin za grosze…
-
-
AutorWpisy