Plus chce zerowej stawki MTR, Era opłat za połączenia przychodzące (aktualizacja)

Start Forum Operatorzy Operatorzy komórkowi Plus chce zerowej stawki MTR, Era opłat za połączenia przychodzące (aktualizacja)

Przeglądanie wątków odpowiedzi 10
  • Autor
    Wpisy
    • #155285 Odpowiedz
      Kan
      Klucznik

Prezes UKE Anna Streżyńska jest pozytywnie zaskoczona zmianą stanowiska przez operatora sieci Plus, który zaapelował o wprowadzenie zerowych MTR-ów dla wszystkich operatorów. PTC, operator sieci Era dla odmiany informuje, że zerowa stawka spowoduje, iż użytkownicy będą musieli płacić za połączenia przychodzące.

Pełna treść artykułu dostępna tutaj:

• #177466 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

Odrębna kwestia dotyczy połączeń międzynarodowych, jeżeli stawka jest zerowa w naszym kraju, a za zakańczanie za granicą trzeba płacić, bilans może być niekorzystny dla naszych operatorów"….

niech ktoś wytłumaczy o co chodzi bo nie rozumie.. Jeśli zagraniczni operatorzy nie zrezygnują z MTR opłaty za połączenia do nich będą X+MTR podczas gdyby zrezygnowali opłaty wynosiły by X… a co do naszych sieci to nie wiem czy koliduje to z jakimś prawem ale przecież można było by wprowadzić MTR dla sieci zagranicznych ( jeśli by one z tego nie zrezygnowały) a "wewnętrznie" z niego zrezygnować… Jak to mówią – dla chcącego nic trudnego.

• #177467 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

złote słowa Misiek dla chcącego………

• #177468 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

mnie bardziej dziwi rozdowjenie jaźni Plusa – kilka dni temu chcieli podwyżki MTR, teraz zniesienia…trochę to dziwne, że tak ważne stanowisko tak łatwo zmieniają

• #177469 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

Plus brzydko pachnie. Ciekawe komu chce podłożyć świnkę? Przypadkiem nie nowym graczom i częściowo Play. Ale Play chce MTR=0, więc chyba nie o niego tu chodzi. Dali ciała Ci z W3 i obudzili się z ręką w nocniku. I coś tu trzeba zrobić. Pijane propozycje MTR=40 lub 0 chyba dobrze nie świadczą o Prezesie Polkomtelu. Chłop się gubi, a tu odpływ klientów, że nawet "Licencja" nie pomogła. Zresztą gadać sobie może. Jeszcze jest Era i Orange. Niech najpierw zrobią MTR=0 na smsy w Polsce!

• #177470 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

cytat z Telix z 2009-06-19

"Niektórzy operatorzy komórkowi m.in. Polkomtel są zdania, że zamiast obniżek powinny być podwyżki MTR. Polkomtel w opiniach przesyłanych UKE sugeruje, że powinien być to wzrost do 40 gr/minutę."

Dzisiaj jest 24-06. Raptem minęło 5 dni i już MTR=0 i chęć wprowadzenia opłaty za odbieranie.

• #177471 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

Brawo plus, ucieczka do przodu. Zmiana modelu biznesowego, a właściwie wprowadzanie w życie idei Bauca. Przypomnę, że proponował podział firmy na infrastrukturalną i operatorską. Z wyścigu cenowego w operatorskiej przechodzi na dzierżawę sieci wszelkim MVNO i playowi. Play powoli zmniejsza swój udział w finansowaniu plusa więc trzeba pomyśleć o nowych płatnikach. A to można zrobić gdy będzie ich stać na konkurencję z tymi posiadającymi własne nadajniki. Plusowi będzie się opłacać to co nie oplacało się tepsie (Tele2).

• #177472 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

To ze MTR bedzie zerowy nie oznacza wcale ze bedziemy mieli taniej. Zreszta wg mnie nawet drozej bo placic bedziemy w dwie strony. Wiec moze i dobrze ze PTC nie chce tego nich bedzie maly MTR ale bedzie.

• #177473 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

Same "chęci" jakiegokolwiek operatora to tylko zabiegi marketingowe . Są tyle samo warte co powszechne chęci bycia młodym , pięknym i bogatym (-: Stawki MTR arbitralnie określa regulator , czyli UKE . To jego ocena – słuszna czy nie – będzie decydująca . Takie są fakty . Ważniejsze na dziś byłoby zrównanie stawek MTR i dopilnowanie , aby stawki połączeń wychodzących były w danej sieci jednakowe do wszystkich . Wizja ,ze kazda sieć będzie mieć szereg stawek do różnych operatorów jest nieco przerażający . Juz i tak operatorzy robią co mogą , aby zmanipulować taryfy przy pomocy pakietow , "gwiazdek", promocji itp. Niestety dotyczy to również sieci , której jednym z koronnych argumentów reklamowych były jasne , proste , przejrzyste taryfy . Jak widac hipokryzja jest chyba na trwale przypisana operatorom .

• #177474 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

Zrównać stawki wszystkim i było by OK. Wcale sie nie dziwie że Erze się to nie podoba bo troche dziwna sytuacja by się wytworzyła. Zerowy MTR jest nie teges bo w sumie każdy mógłby zaoferować praktycznie to samo w dodatku i tak ktoś musi pokryć te koszty i tutaj jestem za tym co pisali poprzednicy. Było by tak, jak w USA że będzie płaciła osoba odbierająca połączenie. A to się raczej słabo by przyjęło u nas. Lepiej chyba już wyrównać MTR Play tak aby nie musiały być * i będzie sprawiedliwie a z czasem obniżać no ale nie do zera. No ale to wszystko zależy od UKE a te co do MTR szczególnie w sprawnie Play nie jest zbyt porywcze że tak to ujmę.

• #177475 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

A mnie to obojętne bo prawie w ogole nie odbieram połączeń tylko dzwonię znajomi nigdy nie mają na koncie ja zawsze mam więc moge płacić:)

Przeglądanie wątków odpowiedzi 10
Odpowiedz na: Plus chce zerowej stawki MTR, Era opłat za połączenia przychodzące (aktualizacja)
Twoje informacje: