Start › Forum › Operatorzy › Operatorzy komórkowi › Opłaty za usunięcie blokady karty SIM niezgodne z prawem?
- Ten temat ma 5 odpowiedzi, 2 głosy, a ostatnio został zaktualizowany 11 lat temu przez
Anonimowy.
-
AutorWpisy
-
-
Kan
KlucznikUrząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów zawestionował w maju 2009 roku działania polegające na nakładaniu opłat za zdjęcie blokady SIM w trakcie trwania umowy. Postanowienia umowne uznane prawomocnym wyrokiem SOKiK za niedozwolone są wpisywane do rejestru klauzul niedozwolonych – pisze Gazeta Prawna.
-
Anonimowy
GośćKazdy aparat telefoniczny powinien byc dostepny bez blokady simlock. Z informacji wynika na obecna chwile, ze tylko siec Orange ma jeszcze takie praktyki. Operatorzy wszystkich sieci powinni sobie zdawac sprawe, ze ich abonenci,uzytkownicy podpisuja umowy na korzystanie z ich uslug a nie na przynaleznosc do danego aparatu, ktory zostaje zakupiony z zawarta umowa na swiadczenie danej uslugi telekomunikacyjnej przez dany okres.Jezeli ktos zawiera nowa umowe i zakupuje w danej ofercie telefon, to jest jego sprawa czy on bedzie z tego aparatu korzystal czy z innego, umowe ma podpisana na uslugi. Telefon moze sprzedac, podarowac w prezencie komus bliskiemu, bo to jego sprawa co z nim zrobi.Wiemy, ze jako pierwsza siec Era wprowadzila do sprzedazy telefony, bez blokad, gdzie odbilo sie echem wlascicieli komisow telefonicznych, nastepnie siec Play a dopiero Plus.Orange jeszcze jest w innej rzeczywistosci, a i oplata za zdjecie blokady 77zl-dobre zarty.W sieci Era po zakonczonej umowie blokada byla zdejmowana za darmo,jedynym warunkiem jaki trzeba bylo spelnic to udac sie do salonu firmowego tej sieci wraz z zawarta umowa i aparatem-blokada byla zdejmowana przy kliencie trwala klika minut.
-
Anonimowy
Gość77 zł za zdjęcie simlocka?? Orange chyba jaja sobie robi!
Co za twardogłowy to wymyślił?
Dziwię sie ludziom, którzy mają telefony w orange – zasięg jak kot napłakał -zrywa, zanika, smsy przychodzące z powiadomieniem, że która sie próbował dodzwonic, po co tak się męczyć? I jeszcze kase za zdjęcie simlocka biora jako jedyni…
Żenada.
-
Anonimowy
GośćEra pierwsza zrobiła ukłon i naprawdę odsprzedała sprzęt użytkownikom, którzy mogą zrobić z nim co chcą. Plus i Play ciągle sprzedają niektóre akcesoria z simlockiem, np,. modemy, ale Orange żyje w innej epoce.
-
Anonimowy
Gośćorange nie dość, że w innej epoce z ofertą to jeszcze ma
tragiczny zasięg, to dopiero tragedia
-
Anonimowy
GośćByłam przekonana że tel nie ma simlocka, skoro była taka informacja ogólnokrajowa. Dopiero dziś dowiedziałam się że mam simlock po dwóch latach po zakończeniu umowy, gdy chciałam tel oddać mamie, która ma tel w innej sieci. Orange nie informuje klientów że tel ma blokade. Na dodatek przedłużyłam umowę i do wczoraj mogłam odstąpić 🙁 i wcale nie jest o tym głośno że orange ma na to przyzwolenie, więc ludzie tacy jak ja dają się nabierać. Dopiero jak zaczęłam szukać jakichś przepisów i dyrektyw unijnych natrafiłam że liczne obelgi na polkomtel o simlocka. Powinno być to nagłośnione w mediach wtedy jakby stracili klientów zmienili by swoją politykę.
-
-
AutorWpisy