Jutro dwunaste urodziny sieci Idea/Orange -wspomnienia

Start Forum Operatorzy Operatorzy komórkowi Jutro dwunaste urodziny sieci Idea/Orange -wspomnienia

Przeglądanie wątków odpowiedzi 17
  • Autor
    Wpisy
    • #152957 Odpowiedz
      rafaik
      Uczestnik

Jutro sieć Orange należąca do PTK Centertel obchodzić będzie dwunastolecie istnienia. W krótkim materiale przypominamy początki istnienia. Sieć wystartowała 1 marca 1998 roku i objęła swym zasięgiem dziesięć największych aglomeracji.

Pełna treść artykułu dostępna tutaj:

• #191204 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

Heh, no faktycznie były kiedyś 5-sekundówki…przy ówczesnych stawkach za połączenie, to pewnie było nawet sensowne. Teraz, jak ceny rozmów spadły plus jeszcze promocje (typu np. pakietu w POPie 1000 minut w sieci – 6 zł) to już chyba nie miałoby wielkiego zastosowania….

• #191205 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

heh miałem kiedyś IDEE50 heh ;( ;( ;(

• #191206 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

Mój pierwszy tel. miałem w idei -idea optima 30 (30 min. do wszystkich za 49,41 zł. i równa stawka do wszystkich 1,65 zł./min., a do tego piękna nokia 3210). Odszedłem z Idei tuż przed zmianą na orange. Ps. jakby ktoś chciał powspominać dużo starych regulaminów i cenników jest na stronie orange.

• #191207 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

Bossszzz… Widzisz i nie grzmisz…

PTK Centertel założyły TRZY firmy, a tą brakującą był

Ameritech. Idea działała na początku tylko w Warszawie,

a pokrycie 10 miast to koniec września 1998.

Nie było żadnych "rozmów miejscowych z drugim

abonentem Idei": były albo rozmowy miejscowe, albo z

innym abonentem własnej sieci. Prepaid to dopiero 1,5

roku później.

Co do SMS-ów, to dla wszystkich przez długi czas działały

tylko wewnątrz sieci. A prepaidowcy, jak już dostali, to od

razu możliwość wysyłania do wszystkich sieci.

• #191208 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

virrus –> Masz rację PTK założyły trzy firmy. Jednak w momencie kiedy startowała Idea było dwóch udziałowców. Muszę to poprawić.

Co do minut abonamentowych to informacja z "Elektronika dla wszystkich."

A co do smsów w pre-paid to mylisz się. Na początku działały tylko w ramach sieci i były w formie testów.

• #191210 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

Doskonale pamietam poczynia sieci IDEA CENTERTEL , ktora w 1998 uruychomiła siec z bardzo tanimi ( jak na tamte czase stawkami ) dodatkowo jak ktos miał Telefon Centertela stawka wynosiła około 20 gr za minute . Super telefon ERICSSON PH 388 , lub Motorola C520. 🙂

• #191211 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

Podróż sentymentalna

• #191212 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

zdjecie simlocka 610 pln z vat hahaha. jazda na calego

• #191213 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

No tak w Idei wziąłem pierwszy abonament z wymarzonym telefonem – Nokia 3210 😉

• #191214 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

łza sie w oku kręci jak sie patrzy na dokonania Idei..zaczałam przygode z komórkami od stycznia 2001 i byłem 7 lat w idei/orange bo byli najtansi (patrzac na ceny simplusa czy tt ze stawką za minute typu 2,98 brutto czy 3,00 netto byli najtansi).potem był mk,i cóż mogłoby byc innego obecnie jak play-sa takimi czelendżerami jak idea za dobrych czasów..za 3 lata skończą sie i w play dobre promocje jak w idei po brandzie na prestiżowe orange

• #191215 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

Ja byłem w każdej sieci Centertela: od czerwca 1997 r. w

NMT450i, od grudnia 2000r. w IDEII POP a od września

2005r. w Orange i tak do dzisiaj. W żadnej innej sieci nie

byłem nigdy.

• #191216 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

Ze względu na obrażanie Czytelników Telix.pl – moderator

• #191218 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

Ten sam IP i podobne zachowanie. Przepaszam, że musiałem wkroczyć: Ze względu na obrażanie Czytelników Telix.pl – moderator. Na razie nie zastosuje ostatecznego blokowania IP. Prosze Czytelnika o szacunek dla innych. Andrzej

• #191219 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

Oj, tyle lat. To ja nawet pamietam te pierwsze telefony z idei, kwadratowe i brzydkie takie. Pozniej orange i moj brak kontaktu z marka. No i ostatnie kilkanascie miesiecy, czyli powrot do telco i swiadome uzytkowanie telefonu. A co zapamietalem? Ogromne loterie np.

• #191220 Odpowiedz
      johnny-18
      Członek

Fajne były na początku reklamy POPa 🙂 z Saletą 🙂

Ale to fakt, że przed rebrandingiem oferta była atrakcyjniejsza….

Miałem kiedyś POP – z taryfą zrób to sam 🙂 Już wtedy można było obniżyć cenę do 29gr/min 🙂 Ale zrezygnowałem z niego dla Heyah w pierwszych dniach jej istnienia – dla sekundowego naliczania 😀

• #191221 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

Pamiętam jeszcze reklamę POPa z Kayah i 5ciosekundówki Tak Taka. Heyah miała mega mocne wejście- zrewolucjonizowała ówczesny rynek.

• #191222 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

Idea była świetną marką. Po rebrandingu to już nie było to samo, zmieniłem opa.

Przeglądanie wątków odpowiedzi 17
Odpowiedz na: Jutro dwunaste urodziny sieci Idea/Orange -wspomnienia
Twoje informacje: