Odpowiedz na:

Start Forum Odpowiedz na:

LesH
Uczestnik

Wiem, że niewiele rodaków ma nry kom także w sieci zagranicznej EU, co pozwala wybierać sobie polskiego opa oraz mieć zasięg niemal wszędzie w PL, dzięki roamingowi w każdej polskiej sieci. Mam aktywacje na firmę także w sieciach niemieckich: T-Mobile De oraz Eplus. Miałem także nr w D2 Vodafone, ale nie przedłużałem i zrezygnowałem. Jakie mam doświadczenia z roamingu w Polsce? Na tyle notorycznych wizyt w kraju i podróży wzdłuż i wszerz, moje telefony ANI RAZU nie wybrały sobie automatycznie sieci P4! Ani na trasie, ani w mieście, ani na wsi, o łące, lesie, rze/cz/ce, jeziorze, górach czy morzu nawet nie wspominając. Czy to nie daje do myślenia?… Zaznaczę, iż czasem z ciekawości szukałem manualnie sieci Play, by sprawdzić, czy jest. Owszem, często bywała i ręcznie wybrana pokazywała taki czy siaki sygnał, ale z automatu nie chciała się pojawiać. Czy to nie ciekawe, a wręcz nie dziwne? Dodam, iż mam ustawioną w telefonach sygnalizację zalogowania w dowolnej sieci, więc każdorazowe prze/logowanie słyszę oraz widzę, mogąc z ciekawości zerknąć i sprawdzić, jaką aktualnie sieć wybrał sobie mój telefon. Stąd takie 'drobiazgi’ rzadko uchodzą mej uwadze. Nie chciałbym tworzyć ani siać teorii spiskowej, ale czy czasem zagraniczni operatorzy nie mieli jakichś problemów rozliczeniowych za roaming z P4 Play? Może systemowo wprowadzili takie priorytety wyboru sieci polskich, by P4 była wybierana jedynie w ostateczności, kiedy w danym miejscu nie ma zasięgu żadnej z dużych sieci polskich? To tylko przypuszczenia, ale jakaś przyczyna zauważonego w polskim roamingu i opisanego tu stanu rzeczy musi być.