Odpowiedz na:

Start Forum Odpowiedz na:

LesH
Uczestnik

Już od dawna szukałem czegoś takiego, co by gromadziło materiał dowodowy w razie jakiegokolwiek konfliktu prawnego z udziałem innych użytkowników dróg lub 'trzecich’ typu kontrole lub przygodni 'atakuńczycy’, szukający np. 'szybki do stłuczenia’. Myślałem o systemie kamer w aucie i centralnym rejestratorze na pamięciach flash, zabezpieczonym anty-pożarowo i anty-zniszczeniowo w razie wypadku, z zapisem w oparciu o 'loop recycle’ video, audio oraz rejestracją prędkości oraz używania świateł, silnika, biegów, sygnału i hamulca w czasie rzeczywistym. Dużo jeżdżę. Mam wprawdzie wykupione ubezpieczenie ochrony prawnej ADAC (tzw. 'Rechtschutz’ do 100 tys. Euro na koszty adwokacko-sądowe), ale takie nagrania rozwiałyby wszelkie wątpliwości prawne odnośnie winy, sprawców czy innych zdarzeń. Ileż to razy np. przychodziło cofać gwałtownie w tył (przez 'amoka’, który ruszał pomyłkowo na wstecznym) by uniknąć zniszczeń, o które byłbym posądzony jako ten, który niby 'przywalił’ od tyłu. Z taką kamerką tylko bym trąbił i spokojnie czekał na sponsorowanie nowej karoserii. Podałem tylko jeden przykład, najbanalniejszy z tysięcy możliwych. Kto wie, może kilka sztuk opisywanego tu Prestigio Roadrunner 500 w kabinie rozwiązałoby sprawę?…