W tym roku MTR już nie spadną, UKE ujawnia harmonogram prac w zakresie MTR

Start Forum Operatorzy Operatorzy komórkowi W tym roku MTR już nie spadną, UKE ujawnia harmonogram prac w zakresie MTR

Przeglądanie wątków odpowiedzi 7
  • Autor
    Wpisy
    • #152694 Odpowiedz
      Kan
      Klucznik

Urząd Komunikacji Elektronicznej zajął długo wyczekiwane przez branżę stanowisko w sprawie polityki wobec stawek za zakańczanie połączeń w sieciach komórkowych (tzw. MTR). Z uwagi na efekty kryzysu światowego, które są widoczne na polskim rynku telekomunikacyjnym, Prezes UKE odstąpił od obniżki stawek MTR w styczniu 2010 r.

Pełna treść artykułu dostępna tutaj:

• #192745 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

To miło, że Prezes zauważył, że W3 nie obniża stawek do Play może w końcu cos z tym zrobi.

• #192746 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

Plus ostatnio w prepaidach nawet podwyższył stawki do p4.

• #192747 Odpowiedz
      PROZAK
      Uczestnik

20% marży, ale czy do playa bo nie bardzo mi tyle wychodzi jak widzę 😀

• #192748 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

Kan, ciekawa wiadomość, ale przydało by się wytłumaczenie co to za WACC?

Jak dobrze rozumiem UKE nakazuje TP, aby stawka detaliczna za połączenie do operatora x mogła wynosić maksymalnie: MTR(x) + 20% min(MTR) + 50% MTR(x) + VAT? Czyli dla P4 będzie to: 37,9gr + 20%*16,77 + 50%*37,9gr + 22% = 73,44gr brutto?

• #192749 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

Kan. Już trochę bardziej doczytałem. Widzę, że moje powyższe "wypociny" są błędne. Ale i tak nie znając kosztów rozpoczęcia połączenia nie uda się nam wyliczyć maksymalnej stawki za połączenie do danego operatora 🙁

• #192750 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

Ok. Niestety ze względu na problem z oczami (kolejne operacje, następna już 11 kwietnia) nie mogę pracować przy oświetleniu sztucznym. A to oznacza, że wieczorem juz nie mialem możliwości odpowiedzieć na to pytanie. Pozdrawiam Andrzej

• #192751 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

No to życzymy zdrowia:) pozdrawiamy. Wracając do tematu. Oj to prawda, Plus podwyższył ceny do Centerneta ceni 80gr/minuta to Ci dopiero. Ja uważam że mimo iż nie obniżają stawek to i tak w niektórych kwestiach idą na rękę. Ja np mam abonament bez telefonu wychodzi mi 25gr w abonamencie za minutę. Bo płacę 30zł za 120min do wszystkich i czy to z Play czy też nie. Poza też płacę jedną stawkę więc nie jest to do końca tak. W pre może i tak jest, ale sądzę że jednak te obniżki MTR nie były jakieś znaczne żeby za każdym razem obniżać ceny.

Przeglądanie wątków odpowiedzi 7
Odpowiedz na: Odpowiedź #192750 w W tym roku MTR już nie spadną, UKE ujawnia harmonogram prac w zakresie MTR
Twoje informacje:

Anuluj