Start › Forum › Operatorzy › Operatorzy komórkowi › Prezent na święta od UKE, odejście od asymetrii ?
- Ten temat ma 17 odpowiedzi, 4 głosy, a ostatnio został zaktualizowany 16 lat, 8 miesięcy temu przez
Anonimowy.
-
AutorWpisy
-
-
Kan
Klucznik -
Anonimowy
GośćCiekawe, że w Wigilie smsc i mmsc Play miał kłopoty, które jeszcze bardzie spotęgowały się w pierwszy dzień świąt. Dużo tego mozna było przeczytać na grupach dyskusyjnych.
-
Anonimowy
GośćTrudno się dziwić, że mogą być problemy, jeżeli w święta użytkownicy telefonu komórkowego wysyłają cztery tysiące SMS-ów na sekundę. Prawdopodobnie jakieś problemy miały także inne sieci, ale Play jest najbardziej brany pod nóż z róznych względów. Co tyczy się MTR to bardzo dobra wiadomość.
-
Anonimowy
GośćNiestety , UKE nieco pogubiła się w swoich "regulacjach" . Nie zawsze to co jest dobre i potrzebne na krótką metę sprawdza się w dłuższym okresie . Jak już wielokrotnie pisałem ,nadzieja jest w KE . Choć cenię p. Streżyńską to jednak wyraźnie widać , że bez poparcia a ostatnio "popychania" ze strony KE , niewiele je wyszłoby w walce z oligopolem W3 i monopolem TP . Podobnie było z obniżką MTR i dzięki temu możliwosciom obniżek cen połączeń . Tak było z przenoszeniem numerów , tak było z wyrównaniem praw (nie do końca) użytkowników pre-paidów, tak będzie ze zniesieniem asymetrii MTR , tak będzie ze skróceniem maksymalnego czasu abonamentów .
P.S Niestety – w Wigilię (w mojej lokalizacji) wiele minut totalnego braku działania Playa (nawet w roamingu Plusa !) – kompletna cisza w słuchawce . W innych sieciach ŻADNYCH problemów .
-
maar
KlucznikU mnie w wigilie w plusie wieczorem ok 2 godz. Nie mozna bylo wyslac smsow
-
Anonimowy
GośćTo dobra wwiadomosc. Fakt polaczenia w Play. Potrafia czasem
denerwowac
-
Anonimowy
GośćAu mnie Play bez najmniejszych problemów na własnym zasięgu!
-
Anonimowy
GośćPotwierdzam ja w Erze kompletnie nie miałem żadnych problemów. MTR wg mnie w tej chwili na takim poziomie nie są już potrzebne dla Play. Mam nadzieje że jednak wyrównanie ich przyspieszy KE. Było by dobrze.
-
Anonimowy
Gośćto oznacza zatrzymanie opadania cen na poziomie 29gr na wiele, wiele lat ;/
-
johnny-18
Członeklepiej mieć do wszystkich te 29gr niż do jednych 20 gr a do innych 1zł 😛
-
Anonimowy
GośćAle przecież W3 wcale nie musi obniżyć ceny połączeń do play nawet gdy spadnie mtr, więc skąd te emocje?
-
Anonimowy
GośćRedakcja mogła zamieścić równie logiczne zdanie " Obniża się cena żywca więc za szynkę w sklepie zapłacimy taniej" Podłoże historyczne i znajomość czynnikow kształtowania cen na rynku detalicznym jest w tej redakcji w obu przypadkach podobna.
-
Kan
KlucznikNo cóż, przyjmujemy krtyke. Chociaż pytajnik przy stwierdzeniu oznacza, że nie jest pewne, iż po obnizce zywca w sklepie zapłacimy taniej. Ale tańszych rozmów życzymy w nowym roku, tak samo sobie jak i Wam. Andrzej
-
Anonimowy
GośćPrezent, ale dla dla kogo? Zabetonowanie cen na obecnym poziomie na długi okrespewne lub nawe ciche podwyżki nas obejmą. Oligopol W3 nie bedzie się już musiał nadwyrężać. W końcu MTR spadł, a do Play ciągle TAK SAMO drogo. W3 to nie rusza. Więc po co szybko obniżać MTRy? Lepiej niech się P4 i Centernet rozwija.
-
Anonimowy
Gość~Pragmatyk Cytuję : "W końcu MTR spadł, a do Play ciągle TAK SAMO drogo." Fakt – tylko dlaczego UKE nic nie robi z tym faktem ? Ponoć tak bardzo dba o kieszeń indywidualnego użytkownika (-: A wygląda , że bardziej dba o kieszeń PRYWATNEJ firmy , która sama deklaruje ,ze ma zapewnione środki na rozwój .
Kształtowanie cen detalicznych jest indywidualna sprawą operatorów a jednak UKE ma odpowiednie środki "perswazji" i nacisku (-: Zaprezentowała to dobitnie podczas "negocjacji" z TP
-
Anonimowy
GośćA skąd ta zmiana stanowiska UKE? Przecież jeszcze przed świętami stanowisko były takie że zalecenia unii znają ale ich nie wprowadzą
-
Anonimowy
GośćJak będzie oficjalne stanowisko to będziemy się zastanawiać a nie spekulować .
-
Anonimowy
GośćPoczekam na praktyczne posunięcia, ale UKE powinno się w końcu dostosować do uwag KE, a asymetria MTRów nie jest już potrzebna. Play już nie taki nowy. Moze pojawi się kolejny gracz?
-
-
AutorWpisy