Play przegrywa w wojnie cenowej w pre?

Start Forum Operatorzy Operatorzy komórkowi Play przegrywa w wojnie cenowej w pre?

Przeglądanie wątków odpowiedzi 76
  • Autor
    Wpisy
    • #152230 Odpowiedz
      bruno
      Członek

Ostatnie podsumowania wojny cenowej w sektorze pre:
      Tak Tak, Heyah, Orange i Plus odnotowały przyrost prepaidowców. Play jeszcze nie opublikował swoich rocznych zestawień, ale jeczcze daleko im do 3mln uzytkowników w ogóle. A każdy z prepaidów W3 ma ok. 7mln użytkowników pre. Czyżby Play poległ w prepaidowej walce?
      Stawkę 29gr/min do wszystkich mają już wszyscy. Play ruszył z kolejną edycją reklam porównawczych, ale wychodzi na to, że W3 ciągle jest na plusie.

• #228967 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

No cóż , słaba reklama porównawcza na pewno klientów Playowi nie przysporzy. Oferta też nie jest jakaś rewelacyjna, szczególnie w porównaniu do sieci, które mają podwójne doładowanie.

• #228968 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

oferty tak na prawdę to sieci mają całkiem podobne, ale play przegrywa, bo mało osób ma zaufanie do tej sieci…

• #228969 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

To też, ale ludzie myślą także o tym, że jak na razie inni będą mieć do nich drożej, jak na ten moment dużo drożej.

• #228970 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

dokładnie, z jednej strony ludzie troszczą się o bliskich i nie chcą by było strasznie drogo do nich a z drugiej te podwójne doładowania robią swoje, sieci coś dają od siebie klientom co jak dla mnie przekonuje do pozostania. Na przykładzie orange i ich 2×2 widać że ludzie mocno się zaangażowali w to podwójne doładowanie bo na wielu forach szukają par.

• #228971 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

no logiczne, że przecież wszystkich bliskich nie da się namówić na nagłą zmianę sieci (szczególnie jeśli mają na abonament) a nikt nie będzie świadomie narażał wszystkich na większe wydatki.

• #228972 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

Widać zaangażowanie, bo żeby dostać doładowanie trzeba mieć parę, inaczej się nie da, a każdemu przecież przyda się podwojenie, nawet jeśli można wykorzystać je tylko na konkretne usługi. A teraz, gdy u wszystkich stawki są takie same to czynnikiem decydującym mogą być właśnie bonusy.

• #228973 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

wg was to zaangażowanie, wg mnie to lekka desperacja… jak ktoś wśród bliskich nie może znaleźć nikogo do podwójnego doładowania to szuka w necie…

• #228974 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

Dobieranie par może być dla wielu kłopotliwe, ale ogólnie każda promocja dająca ekstra kasę jest w miarę ciekawa. Szkoda tylko, że Orange daje ekstra kasę do wykorzystania tylko w sieci. Zresztą wszyscy operatorzy dają tylko w sieci. Pod tym względem podwójne w Tak Tak czy Heyah nie mają konkurencji.

• #228975 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

true to mi się właśnie podoba, że mogę swoje podwójne zużyć na co się tylko podoba

• #228976 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

Poprzednie podwójne w Orange były do wykorzystania tylko w sieci, 2×2 jest prawie na wszystko, z tym, że jest ograniczenie- trzeba mieć parę.

• #228977 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

ograniczeń tak na prawdę jest więcej :] chociażby smsy specjalne czy roaming…

• #228978 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

Mam tylko nadzieje, że podwójne doładowanie w Erze i Heyah nie ulegnie zmianie i nadal będzie na wszystko i do wszystkich.

• #228979 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

wątpię żeby się cofnęli "w rozwoju"

• #228980 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

[quote="Bajadurka":3v74y631]ograniczeń tak na prawdę jest więcej :] chociażby smsy specjalne czy roaming…[/quote:3v74y631]

No i jeszcze bonus ograniczony czasowo. Liczę, że podwójne w TT pojawi się na jesieni, wyliczyłem, że pod koniec września zasoby mojego konto mogą zbliżać się do 0 zł, ale na razie jest jeszcze dobrze

• #228981 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

Co do Playa, słyszeliście jakie kary nałożyli użytkownikom, którzy nie doładowali zobowiązaną kwotą w określonym czasie?

• #228982 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

słyszałam i jestem w szoku… 2000 zł to za dużo!! ja wiem, że umowa zobowiązuje, ale bez przesady!

• #228983 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

Zobowiązuje, ale kwota karna nie została jasno określona, więc wina leży po obu stronach, tylko skąd Play wziął taką sumę?

• #228984 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

karę widać mogli sobie nałożyć taką jaka im się podoba… :/ żeby tak człowiek na cudzych błędach się uczył i wczytywał dokładnie w każdą umowę…

• #228985 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

[quote="Boca":sswjo1os]Poprzednie podwójne w Orange były do wykorzystania tylko w sieci, 2×2 jest prawie na wszystko, z tym, że jest ograniczenie- trzeba mieć parę.[/quote:sswjo1os]

Doładowanie 2X2 jest do wykorzystania tylko wewnątrz sieci, na telefony stacjonarne i transmijsę danych. Czyli ciągle nie można wykorzystać tek kwoty na połączenia do wszystkich sieci, smsy do wszystkich sieci, ani nie można zakupić z tej kwoty żadnych usług, np. pakietów bądź taryf. Wszystkie promocje Orange zostały ostatnio rozszerzone tylko o rozmowy na telefony stacjonarne i transfer danych, czyli nie można na "prawie wszystko"

Jeśli chodzi o aferę z Play…kto o zdrowych zmysłach podpisuje taką umowę, w której wysokość kary za niedotrzymanie warunków zależy od widzimisię operatora? 2 tyś zł- ładnie Play pojechał po kieszeni klientów. Wg mnie to nonsens.

• #228986 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

a ta promocja orange to jeszcze trwa?

• #228987 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

[quote="Bajadurka":2k5q8vfn]a ta promocja orange to jeszcze trwa?[/quote:2k5q8vfn]

To podwojenie jeszcze w ogóle obowiązuje? Na stronie Orange zupełnie nic nie piszą.

[quote="bruno":2k5q8vfn]Jeśli chodzi o aferę z Play…kto o zdrowych zmysłach podpisuje taką umowę, w której wysokość kary za niedotrzymanie warunków zależy od widzimisię operatora? 2 tyś zł- ładnie Play pojechał po kieszeni klientów. Wg mnie to nonsens.[/quote:2k5q8vfn]

Z artykuły jaki czytałem na necie jasno wynika, że zapis o tej karze był podany zupełnie nie precyzyjnie i Play ma być za to ukarany.

• #228988 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

Z tego, co się orientuję, to podwojenie w Orange miało trwać do 23. sierpnia.

• #228989 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

zypolek podejrzewam, że play już coś wymyśli żeby się od kary wywinąć… nie pierwszy raz zresztą.

• #228990 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

Na razie w PF zmieniły się bonusy darmowych smsów do wszystkich sieci- obcięli ilość promocyjnych smsów i pewnie niedługo całkowicie zrezygnują z tej oferty.
      Znacznie ciekawiej prezentują się oferty np. Heyah- z podwójnym doładowaniem czy Tak Tak- z potrójnym doładowaniem.

• #228991 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

Play się wycofuje bo im kasy zaczyna brakować. No i bardzo dobrze. Może teraz przycichną "plejowcy" którzy najgłośniej krzyczeli o tym jaka to świetna sieć…

• #228992 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

Dziwna polityka, nie sądzicie? Zamiast od samego początku proponować racjonalną ofertę zdecydowali się na zaproponowanie czegoś kompletnie dla operatora nie opłacalnego, teraz będą odbierać darmowe smsy swoim użytkownikom, a ci nie będą z tego zadowoleni. Dlatego też chwalę politykę TT – być może nie mam po doładowaniu darmowych esów, ale oferta jest ulepszana i nic nie jest mi odbierane.

• #228993 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

Wygląda na to, że taką politykę stosuje Play żeby przyciągnąć klientów, tak jak teraz 60 zł za przejście do sieci.

• #228994 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

W TT nie zabierają i nawet potrajają
      swoją drogą, prócz zmian warunków promocji darmowych smsów do wszystkich (pewnie niedługo całkowicie wycofają się z oferty), zdrożała prawie 2 razy cena minuty w pakietach w innych ofertach pre Play’a.

• #228995 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

zypolek może play łudził się, że konkurencja nie będzie próbowała ich prześcigać ze stawkami, a przynajmniej nie tak szybko… dla nich to byłoby korzystne – zaproponowali by wtedy coś znacznie lepszego, w krótkim czasie zdobyliby rzeszę klientów i potem by ich na dalsze obniżanie stawek mogło już stać. a że inni błyskawicznie zareagowali to klienci nie zdążyli się zdecydować na przejście do playa

• #228996 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

Jednym słowem to krótkofalowa polityka, którą Play nadal utrzymuje. Nie rozumiem po co przyciągać nowych klientów by za chwilę ich stracić psując ofertę?

• #228997 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

po co? no najwidoczniej po coś. może dla statystyk? kto to wie… ja tam polityki playa nigdy nie rozumiałam, tak jak i ich kampanii reklamowych…

• #228998 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

No cóż, zobaczymy jak te statystyki będą wyglądały. Osobiście rzyszłości dla tego nie widzę, klienci większa wagę przywiązują teraz do oferty podstawowej a nie jednorazowego bonusu.

• #228999 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

Ale oferty podstawowe są podobne i zazwyczaj opierają się na stawce 29gr/min do wszystkich sieci. I to usługi dodatkowe mogą przesądzić o atrakcyjności oferty, np. podwójne doładowanie w Heyah, w sierpniu było w Orange, potrójne doładowanie w Tak Tak. Play, jako jedyny, pogarsza ofertę. Na dobrą sprawę- chyba niepotrzebnie, bo z tych smsów, które wcześniej proponowali, nieliczni byli w stanie skorzystać.

• #229000 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

bruno no tak, ale w heyah czy tt to podwójne doładowanie weszło już jako niemal stały element sieci, a play próbuje zbwabić klientów oferując im jednorazową kasę bez obietnic na cokolwiek w przyszłości.

• #229001 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

Te smsy były i są przeznaczone dla młodzieży szkolnej, bo tylko oni przy takich cenach połączeń z nudów wysyłają smsy. Podobnie nie wierzę, aby dorosła osoba zmieniła sieć na Play ze względu na 60 zł bonusu na starcie. Na tapecie jest pogarszanie przez nich oferty pakietowej, a to zapewne bardziej wpłynie in minus niż te bonusy in plus.

• #229002 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

zypolek nie uogólniałabym tak… ja odkąd mam darmowe smsy w heyah to zaczęłam na prawdę więcej pisać kiedyś faktycznie bardziej opłacało mi się dzwonić.

• #229003 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

Nie wiem czy te 60 zł to ma być rekompensata ze zepsucie oferty? Jeśli tak, to starzy użytkownicy w ogóle na tym nie skorzystają..

• #229004 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

otóż to… dla mnie to idiotyzm próbując przyciągać nowych kosztem starych…

• #229005 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

I to znacznym, ponieważ 60 zł za przejście do Play pojawiło się zaraz po tym jak podrożały pakiety.

• #229006 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

chyba nie tyle podrożały co zostały okrojone… ceny zostały te same, tylko pakiety mniejsze.

• #229007 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

To miałam na myśli, bo jeśli zostały okrojone to automatycznie za taką samą ilość trzeba zapłacić A wracając do Playa, to reklama z Pinokio trochę przypomina mi ich strategię, super oferta na początku, później się psuje;P

• #229008 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

Czy oni ten bonus 60 zł dodają wszystkim bez żadnych wymogów? To jest niesamowite, bo kolejne ich kroki wskazują, że prowadzą politykę posiadania jak największej ilości statystycznych użytkowników. 5 zł doładowanie konta na rok i 60 zł po przenosinach. Z pewnością dużą grupa klientów(zwłaszcza młodych) przenosić się będzie wyłącznie dla bonusu, wykorzystają go, a później dalej. Play nie prowadzi jakich kolwiek działań, które miałyby przytrzymać klientów przy sieci. Racjonalnie zostało to rozwiązane w TT – 10 zł premii za każde kolejne doładowanie po przeniesieniu numeru, z biznesowego punktu widzenia to ma sens.

• #229009 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

Z drugiej strony ludzie tez nie są tacy naiwni i wolą mieć lepsza ofertę długoterminową niż bonus na start. Sądzę, że nawet podwójne czy potrójne doładowanie się bardziej opłaca niż tego rodzaju bonus, ale zależy , co kto woli.

• #229010 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

mnie zastanawia czy playowi te statystyki są do czegoś potrzebne – może coś się ma zmienić jak osiągną jakiś pułap?

• #229011 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

Jak na razie odnoszą straty i to dość poważne, więc mimo tego, że dostaną dodatkową kasę to raczej nie przeznaczą jej na obniżki cen.

• #229012 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

Też nie wierzę w kontynuację wojny cenowej w sektorze pre. Play nie obniży kosztów połączeń. Nie tylko pogarszają swoją ofertę, ale też czytałem, że UKE planuje szybciej znieść asymetryczne MTRy do Play.

• #229013 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

[quote="bruno":3g2nlda1]Też nie wierzę w kontynuację wojny cenowej w sektorze pre. Play nie obniży kosztów połączeń. Nie tylko pogarszają swoją ofertę, ale też czytałem, że UKE planuje szybciej znieść asymetryczne MTRy do Play.[/quote:3g2nlda1]

To plotki czytałeś. Plan obniżania stawek MTR będzie realizowany zgodnie z założeniami, a jeśli już dojdzie do ewentualnych zmian (co jest bardzo wątpliwe), to nie będą to zmiany polegające na przyspieszeniu obniżek

• #229014 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

Play teraz nie będzie stawiał na obniżki tylko na podreperowanie wskaźników finansowych.

• #229015 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

[quote="Kimono":3onti5jh][quote="bruno":3onti5jh]Też nie wierzę w kontynuację wojny cenowej w sektorze pre. Play nie obniży kosztów połączeń. Nie tylko pogarszają swoją ofertę, ale też czytałem, że UKE planuje szybciej znieść asymetryczne MTRy do Play.[/quote:3onti5jh]

To plotki czytałeś. Plan obniżania stawek MTR będzie realizowany zgodnie z założeniami, a jeśli już dojdzie do ewentualnych zmian (co jest bardzo wątpliwe), to nie będą to zmiany polegające na przyspieszeniu obniżek [/quote:3onti5jh]
      te stawki mieli zmienić już kupę czasu temu i jakoś po dziś dzień się nie doczekaliśmy…

• #229016 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

Play ma duże długi, zaczynają pogarszać oferty bo czas myśleć o finansach. zresztą przyszlo do nich ludzie z orange, a to nie wróży zmianami cen

• #229017 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

Każdy ma wzloty i upadki,a gdy starty są tak duże to nie można myśleć o kolejnych obniżkach. Zobaczymy jaką przyjmą strategię.

• #229018 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

no ok, wzloty i upadki, ale na taką skalę?

• #229019 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

Co masz na myśli? Zmianę oferty?

• #229020 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

Oferty się powoli pogarszają. Na korzystną zmianę w pre Play’a nie ma co liczyć. A niskie stawki to był jedyny atut tej oferty, który zresztą został zbity przez innych operatorów. I przebity przez dodatkowe bonusy, typu podwójne doładowanie w Heyah, czy potrójne doładowania w Tak Taku.

• #229021 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

[quote="Boca":trsa83uk]Co masz na myśli? Zmianę oferty?[/quote:trsa83uk]
      miałam na myśli to, że na taką wpadkę to sobie może pozwolić tubiedronka albo mobilking, ale nie play, który jest aktualnie już jedną z największych bądź co bądź sieci…

• #229022 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

Może nie największych, ale najmocniej promowanych w mediach. Gdzie tam im do udziału na poziomie Ery, Orange czy Plusa. Teraz organizują jakąś promocję z internetem, ale wątpię, aby na to akurat polecieli klienci.

• #229023 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

no, ok ale są jednak siecią "realną" a nie wirtualną…

• #229024 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

[quote="zypolek":frljzppo]Może nie największych, ale najmocniej promowanych w mediach. Gdzie tam im do udziału na poziomie Ery, Orange czy Plusa. Teraz organizują jakąś promocję z internetem, ale wątpię, aby na to akurat polecieli klienci.[/quote:frljzppo]

Ale Play ma bardzo słaby jakościowo i ilościowo Internet, więc nawet promocje tu nie pomogą.

• #229025 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

chwytają się wszystkiego co mogą… ja na internet w heyah nie narzekam – na tyle na ile go używam wystarcza w zupełności

• #229026 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

Słaby ilościowo tzn?

• #229027 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

Słaby jakościowo- tam, gdzie już jest zasięg, to internet chodzi wolno. Jeśli chodzi o ilość- chodzi o zasięg- jest w większych miastach a dalej- ze świecą szukać.

• #229028 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

W mieście tez nie łapie, mam tu na myśli blok w centrum, gdzie w miarę dobrą jakoś połączenia miałam tylko na balkonie.

• #229029 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

w blokach to z tego co słyszałam to akurat o rodzaj budownictwa chodzi…

• #229030 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

Blok może osłabiać zasięg no, ale bez przesady, nie może spowodować, że korzystanie z urządzenia jest niemożliwe.

• #229031 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

Nie wiem w czym jest problem, podejrzewam, że zarówno w słabym zasięgu jak i konstrukcji bloku.

• #229032 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

zypolek no widać może jak w bunkrze nooo

• #229033 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

Ja bardziej problemu upatrywałbym w kwestii zasięgu niż budowy bloku.

• #229034 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

Może jedno i drugie, ale w tym samym mieszkaniu Heyah działa bez zarzutów.

• #229035 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

no dobra, akurat jeśli o play chodzi to faktycznie oni tak ogólnie mają problemy z zasięgiem, ale w przypadku pozostałych operatorów jak ktoś w środku miasta nie ma zasięgu to już raczej wina budynku…

• #229036 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

No i tu masz rację. Na zasięgu Playa narzekają użytkownicy wszystkich forów, na szczęście u pozostałych jest lepiej.

• #229037 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

jejku, nie pamiętam, żebym gdzieś zasięgu nie miała chyba, że liczyć puby w piwnicach

• #229038 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

Ostatnimi czasy tam tez mam:)

• #229039 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

zależy jak głęboko w piwnicy – w poznaniu jest jedna taka knajpa gdzie jest się chyba totalnie odciętym od świata – chyba jakieś dwa piętra w dół no a przynajmniej 1,5

• #229040 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

Ostatnio miałam zasięg w knajpie , która była dobre 2 m pod ziemią, nie wiem czy to kwestia szczęścia czy zasięg dociera teraz także tam.

• #229041 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

no nie wiem. w każdym razie na zasięg w Heyah nie mam co narzekać mimo wszystko.

• #229042 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

To fakt, jest coraz lepszy. Z drugiej strony trudno żeby operator miał tak dobrą ofertę i słaby zasięg.

Przeglądanie wątków odpowiedzi 76
Odpowiedz na: Odpowiedź #228969 w Play przegrywa w wojnie cenowej w pre?
Twoje informacje:

Anuluj