- Ten temat ma 7 odpowiedzi, 2 głosy, a ostatnio został zaktualizowany 16 lat, 8 miesięcy temu przez
Anonimowy.
-
AutorWpisy
-
-
Kan
KlucznikNokia 6710 Navigator i Nokia 6720 classic, kontynuują tradycję telefonów o wszechstronnej funkcjonalności. Do usługi Nokia Maps dodano także nowe funkcje, takie jak wysokiej rozdzielczości zdjęcia satelitarne, trójwymiarowe punkty orientacyjne z ponad 200 miast, mapy terenowe, ostrzeżenia o niebezpieczeństwach i ruchu na drogach, przewodniki po imprezach czy informacje o pogodzie.
-
Anonimowy
GośćNabylem niedawno ten telefon i najbardziej cieszy mnie nawigacja i mapa nokii :). Juz nie raz nie pozwolila mi zabladzic. polecam wszystkim.
-
Anonimowy
Gośća czy te mapki są darmowe ?
-
Anonimowy
GośćZ tego co się dowiedziałem to ten model (ze względu, że jest jak na razie flagowym 'navigatorem’ nokii) ma wieczystą licencję na nawigację nokia. Wieczystą, czyli tak długo jak telefon będzie sprawny – jest ona tożsama z telefonem – nie użytkownikiem. A mapki, jeśli nie chcę się ściągać na bieżąco podczas użytkowania i płacić za transfer można wcześniej wgrać na telefon ze strony nokii (potrzebna memory card i co najmniej 1gb wolnego miejsca). Z resztą mapki do ściągnięcia tak czy siak są darmowo – licencja NokiaMaps dotyczy działania nawigacji, ale tak jak napisałem w tym telefonie ta licencja nie wygasa.
-
Anonimowy
Gośćmam ten telefon – ale mimo że owszem licencja map jest za darmow dożywotni, to za samo uzywanie gps-u telefon zabiera mi kase z konta – przeważnie 1,90zł bez wzgledu ile bym nie korzystał z tego gps-u zawsze opłata jest taka sama… czy mozna jakoś zrobić zeby ta opłata była niepobierana. dodam że wybrałem w menu: menu, ustawienia, ustawienia, ustawienia ogólne, pozycjonowanie, metody pozycjonowania: wyłącznie tryb: integrated gps! tylko wtedy przy włączaniu gps telefon nie bierze mi kasy, ale wtedy nie da się ustalić pozycji… można sie bawić mapami, szukać miejsc i ulic, ale gps nie wskarze trasy, bo nie znajduje lokacji… dopiero po włączeniu dodatkowo funkcji assisted gps lub/oraz bazująca na sieci, telefon znajduje lokację, ale wtedy pobiera znowu ta opłatę około 1,90zł… a więc jak to jest z tym gps-em w tym telefonie – jest płatny czy darmowy? licencje darmo a co z gpsem? PROSZE O PODPOWIEDZ CO ZROBIC ABY GPS DZIAŁAŁ ZA DARMO W TYM MODELU I SPRAWNIE? DZIĘKUJE. qaz
-
Anonimowy
Gośćnie jestem pewny czy tak dokładnie to działa, ale może Cię nakieruje… A-GPS polega na tym, że pobiera z sieci (z internetu) tzw. fix’a, czyli aktualizację dotyczącą pozycji satelitów. Dzięki temu telefon szybko łapie sygnał GPS i jest gotowy do nawigacji. Ta opłata o jakiej piszesz to jest koszt transmisji danych, który pobiera Ci operator za połączenie z internetem. Co prawda po wyłączeniu a-gps też powinien łapać sygnał, ale może trwać to dłużej (nawet do kilku minut).
Rozwiązaniem, żeby korzystanie z gps było faktycznie darmowe może być pobieranie aktualizacji o pozycjach satelitów (fix) ręcznie, czyli ściągnąć na komputer i przegrać na komórkę. Z tego co się orientują to im bardziej aktualny fix tym krótszy czas łapania sygnału gps, więc chyba raz na tydzień mogłoby wystarczyć.
Ale swoją drogą to strasznie dużo Ci nacina – 1,90 za pobranie tego fix’a to jakoś chyba dużo. Sprawdź ile teraz płacisz za transmisję danych i czy możesz wykupić jakiś tani i mały pakiet danych, np. 5zł/5MB/m-c? Powinno wystarczyć na potrzeby nawigacji 😉
Napisz jak już ogarniesz czy coś z tego pomogło i jak to ostatecznie wygląda z tym gps. I generalnie napisz coś o telefonie okiem użytkownika – wady/zalety/czy warty ceny? Cały czas mi chodzi po głowie ;P pzdr
-
Anonimowy
Gośćwitaj bomfunk: dziękuje za zętelną wypowiedz! potwierdzam – zjada mi 1,90 zł – jestem na tak-taku w erze. po wyłączeniu agps-u, telefon nie łapie lokalizacji – mozną się bawic darmo wtedy mapami ale lokalizacji nie łapie nawet po tych 2-3 minutach… dziś zobacze jak bedzie po 10-15 minutach… jesli chodzi o sam telefon – super machina – napisz co chcesz wiedziec dokładnie. jest w nim wszystko – dobry aparat, wifi, szybki net, gps, duża pamięc i ładny wygląd oraz duży wyswietlacz! JEDYNE CO SCHRZANILI TO BATERIA – max 48 godzin wytrzymuje przy normalnym użytkowaniu! ALE I TAK WARTO 🙂 pozdrawiam. reszte napisze jutro! qaz
-
Anonimowy
Gośćwitam wszystkich wlascicieli nokii6710
moje pytanie jak sie zabrac za uruchomienie gps w tym tel. dodam ze jestem calkiem zielona 😉
jak zainstalowac mapy i jak z nich korzystac
mam tylko hiszpanskie menu to tez mi troche komplikuje sparwa podobno za wgranie map ze stron nokii kasuja z konta to prawda ?jak to obejsc? jest ktos kto mnie troche oswieci?z gory dzieki
-
-
AutorWpisy