Start › Forum › Sprzęt › Komputery i akcesoria › Młodzi Polacy głuchną
- Ten temat ma 4 odpowiedzi, 2 głosy, a ostatnio został zaktualizowany 15 lat, 9 miesięcy temu przez
Anonimowy.
-
AutorWpisy
-
-
Kan
KlucznikNawet przyszli muzycy psują sobie słuch – wynika z sondażu, którzy przeprowadziła polska redakcja miesięcznika Reader’s Digest. Młodzi Polacy nie różnią się od rówieśników w Europie, 2/3 z nich słucha muzyki z przenośnych odtwarzaczy przez słuchawki douszne zbyt głośno. W efekcie dzisiejsze 20-latki w wieku lat 30 będą miały słuch 70-latków – alarmują specjaliści.
-
Anonimowy
GośćTak więc mówicie o uszkodzaniu słuchu słuchając muzyki a
zwykła rozmowa ma 80 decybeli. Tak więc czy słuchanie
muzyki na poziomie 75 decybeli ma bardziej zgubne skutki
dla słuchu ? Duży wpływ ma też higiena narządów
słuchowych której w badaniach chyba nie uwzględniono.
-
Anonimowy
Gośćwystarczy wejść do tramwaju lub autobusu – g*wniarze szpanują muzyczką z głośniczka albo słuchają muzyki na słuchawkach tak, że dziesięć osób wokoło wie czego słucha delikwent. Ale to dobrze, że głuchną – lekarze laryngolodzy będą mieli sporo roboty! 🙂
-
Anonimowy
GośćNie dość, że głuchną to jeszcze robią to słuchając jakiegoś bełkotu typu rap czy hip-hop…
-
Anonimowy
GośćJa słucham na poziomie 95dB. Wiem, że to źle, ale kiedy ściszyłam na jakieś 20 minut muzykę i podgłośniłam to poczułam świadomość, że kiedy będą przez dłuższy czas słuchać cicho i nagle podgłośnię to po kilku minutach będę miała uszkodzenie słuchu.
-
-
AutorWpisy