13 urodziny Plusa Wczoraj i Dziś

Start Forum Rynek Wyniki i sprawozdania finansowe 13 urodziny Plusa Wczoraj i Dziś

Przeglądanie wątków odpowiedzi 11
  • Autor
    Wpisy
    • #154432 Odpowiedz
      Kan
      Klucznik

Dokładnie 1 lutego 1996 r. ówczesny minister łączności Andrzej Zieliński przyznał dwie koncesje na budowę cyfrowych sieci telefonii komórkowej GSM. Polkomtel wystartował 1 października 1996 r. w Warszawie.

Pełna treść artykułu dostępna tutaj:

• #182708 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

ładny news..jeszcze zielone ulotki z cennikiem za minute 2,90 pln w taryfie multi gdzies mam..zapisy ze limit dostepny jest na karcie sim,ze opłaty za sms mogą nastepowac z opoznieniem..to były czasy.

• #182710 Odpowiedz
      Kan
      Klucznik

Jeżeli otrzymam chętnie dodam je do tych wspominek. Tutaj muszę także podziękować rafaikowi, który napracował się nad tym tekstem. Większość to Jego zasługa. Andrzej

• #182711 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

ja pamietam wlasnie te czasy kiedy sie chcialo komus puscic glupia tzw "strzalke" a tu dup…poczta lapala i bylo 2 zeta w plecy:D

• #182713 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

Doskonały, wyczerpujący artykuł. Miło było się zagłębić w lekturę i zasięgnąć trochę wiedzy z historii telekomunikacji. Gratuluje! Brakuje tylko wzmiany o Mieście Plusa. Pozdrawiam

• #182714 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

Nie tylko w 36.6 mozna korzystac przy zerowym stanie konta, bo w Orange to juz jest odkad sa pakiety wewnatrzsieciowe :p wykupiony pakiet dziala, nawet jezeli minal czas na polaczniea wychodzace 🙂

• #182715 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

rafaik i Kan: dziękuję za naprawdę obszerny artykuł, tym razem o Polkomtelu. Mam jedno pytanie: z tego co mi było wiadomo, to PTC otrzymała koncesję na GSM w paśmie 900Mhz, dopiero 16 lutego 1996r., a właśnie Polkomtel wcześniej, bo 1 lutego tamtego roku. Czy ja mam jakieś złe info? Może jeszcze raz sprawdzę, choćby w Wikipedii. Zdaję sobie sprawę, że i tam mogą być "nieścisłości";) Odnośnie jeszcze Polkomtel’owego neta: zawsze myślałem, że w czerwcu operator marki Plus zaoferował indywidualnym tylko Simdata’ę, a dopiero we wrześniu 2005r. wystartowali z marką iPlus. Wychodzi na to, że jednak wcześniej, a ten wrzesień, to wprowadzenie właśnie iPlus’a:) Cóż tak czy owak, to właśnie PTC zaoferowała pierwszy mobilny necik, jak Blue i to ze świetną reklamą, pokazującą naprawdę wolność- "Nie ma barier, których nie możesz pokonać. Uwolnij się. Najszybszy, bezprzewodowy internet Blueconnect…" 😉

• #182717 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

0-700: O tak MiastoPlusa, to było coś. Pamiętam, jak w 2003r., będąc jeszcze klientem abonamentowym Polkomtela, otrzymywałem Magazyn Plusa, gdzie na drugiej stronie ciekawie reklamowali ten portal. Podobno później zaczęła się tym zajmować jakaś firma zewnętrzna, aż w końcu zlikwidowali pierwsze i jedyne w Polsce Miasto Plusa:( A wtedy tak mi się chciało, zgodnie z pierwszym hasłem reklamowym Plusa, "zmieniać świat na Plus" hehe! A właśnie, może zamieście reklamy z YT, tą pierwszą o tytyle: "Plus kosmos", z w/w hasełkiem reklamowym, jak inne: "Plus biedronka", czy tę z świetnym hasłem reklamowym" "Plus GSM. Jutro zaczyna się dziś", z muzyką INXS:) a także inne, jak: "Plus ucho", "Plus schody", itd.;) Pozdro!

• #182720 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

Sam nawet popełniłem błąd, bo np. wg Wikipedii PTC dostała koncesję na pasmo GSM 900Mhz 26, a nie 16 lutego 1996r. Może uda Wam się potwierdzić, jak było naprawdę. Chociaż podejrzewam, że jednak 26 lutego. Gdzieś zresztą czytałem, że ówczesne szefostwo PTC chciało wcześniej wystartować z swoją telefonią, od Polkomtela, nio i tak było…

• #182721 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

Kan: Jeśli ta druga stronka już była, to sorki za moje niedopatrzenie;)

• #182722 Odpowiedz
      Kan
      Klucznik

Tak była. Dziękujemy za zainteresowanie. Andrzej

• #182723 Odpowiedz
      Anonimowy
      Gość

Ja kiedyś byłem w Idei ale tam robiło się coraz to gorzej w 98roku bodaj odszedłem i przeszedłem do Ery bo Plus był wtedy najdroższą siecią i tak też ją postrzegam do dziś:) Era wg mnie trzyma tępo i ma dobre utrzymaniówki więc jestem u nich po dzień dzisiejszy. Ale pamiętam czasy pre gdzie było ponad 2zł za minutę, ale człowiek i tak był szczęśliwy 🙂 to były czasy…

Przeglądanie wątków odpowiedzi 11
Odpowiedz na: Odpowiedź #182720 w 13 urodziny Plusa Wczoraj i Dziś
Twoje informacje:

Anuluj