Odpowiedz na: Co wybrać Apple iPad czy też może Samsung Galaxy Tab?

Start Forum Sprzęt Komputery i akcesoria Co wybrać Apple iPad czy też może Samsung Galaxy Tab? Odpowiedz na: Co wybrać Apple iPad czy też może Samsung Galaxy Tab?

Anonimowy
Gość

To, który tablet wybrać to już raczej kwestia gustu i preferencji.
Ja od kilku dni jestem właścicielem Samsunga Galaxy Tab, ale wcześniej bawiłem się Ipadem, – chodź przyznaję, że było to raptem kilkanaście godzin – i pozwoliło mi mimo wszystko podjąć decyzję.
Ostatecznie wybrałem Samsunga bo dla mnie jest on bardziej mobilny i wygodniejszy, jest trochę mniejszy od Ipada a przez to i lżejszy (po godzinie zabawy IPadem czułem zmęczenie nadgarstków), dodatkowo dla mnie na plus jest to, że posiada „pod” ekranem te dedykowane przyciski, bez nich na IPaddzie czułem sie trochę zagubiony gdy przyszło wrócić do poprzedniej strony, albo wyjść z aplikacji w ktorej trudno było znaleźć przycisk wyjścia, itp. Bateria z kolei też wydaje mi się wydajniejsza w Samsungu, aczkolwiek akcelerometr w Ipadzie jest wrażliwszy, (być może można to ustawić ale ja takiej opcji w Samsungu nie odkryłem).
Dodatkowo IPad wymaga karty mni SIM, a w Polskich realiach chyba tylko Orange takimi obecnie dysponuje (a skoro jest monopolistą to i może dyktować ceny tych miniSIM, aczkolwiek od razu mówię, że tego faktu nie sprawdzałem). W Samsungu mogę włożyć „normalny” starter dowolnego operatora i śmiga po 2G,3G. (co nie jest bez znaczenia gdy chce wykonać videocall-a i co jest dosyć wygodne ponieważ w Samsungu są dwie kamerki (tej z przodu do video rozmów brak w Ipadzie)
Warto chyba też wspomnieć o systemie, Samsung ma Androida Froyo2.2 z juz zapowiedzianą bezpłatną aktualizacja do kolejnej wyższej wersji Androida – Gingerbread z tysiącami bezpłatnych aplikacji do ściągnięcia , a w mojej ocenie z Ipadem jest trochę tak jak z Blackberry są na niego świetne aplikacje ale głównie płatne po okresie wygaśnięcia Triala. Chociaż to charakterystyczne dla produktów z Ameryki i przeznaczonych głównie na rynek amerykański.