Start › Forum › Rynek › Handel w sieci i dystrybucja › Jak bezpiecznie kupić komórkę na aukcji internetowej? › Odpowiedz na: Jak bezpiecznie kupić komórkę na aukcji internetowej? › Odpowiedz na: Odpowiedz na: Jak bezpiecznie kupić komórkę na aukcji internetowej?
Nie do końca się z tobą zgadzam. Z Twojego opisu wynika, że praktycznie wszyscy sprzedający na allegro to oszuści. Mam na koncie ok 200 aukcji – głównie jako kupujący – rzadziej jako sprzedający. W ciągu paru lat tylko raz ktoś mnie oszukał – na szczęście kwota była mała – ok 30 zł. Parę razy z towarem były inne problemy. Faktem jest że zwrócenie się ze sprawą do allegro nic nie daje – odsyłają do policji, która jak zobaczy o co chodzi to puka się w głowę. Policjant w obskurnym pokoju bez komputera pisze mozolnie protokół na maszynie do pisania a wszystko trwa za długo, zeby chcieć to powtarzać.
Jeśli chodzi o kupno telefonu to parę razy kupiłem i parę razy sprzedałem. Moje doświadczenia są pozytywne. Nie odnoszę wrażenia jakoby na allegro ludzie tylko chcieli kantować. Niemniej jednak warto przeczytać wskazówki Karoliny, bo pozwalają one jakoś ocenić ofertę jeszcze przed dokonaniem zakupu. Ze swojej strony dodam jeszcze, że warto dokonać przeglądu kilku ostatnich aukcji (jeżeli nie mamy do czynienia z duzym sklepem) i zobaczyć co jeszcze człowiek sprzedawał i kupował. To też da nam pewien obraz o kontrahencie. Wydaje mi się jednak ze ludzie boją się wystawiać negatywy co wpływa na przejrzystość aukcji – myślą sobie ja mam 10 komentarzy to jak wystawię negatywa to tamten co ma 10000 też mi wystawi. Ja będę miał wtedy 10% negatywnych a to niedobrze. Moja rada – jak się nie podoba to wystawiać złą ocenę. Sam mam na koncie kilka odwetowych komentarzy i jakoś nie widzę, żeby ludzie nie chcieli ze mną przeprowadzać transakcji.